Клуб “ЖСК”

СДРУЖЕНИЕ “КЛУБ – ЖУРНАЛИСТИ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА”

club-jsc

Сдружение „Клуб – журналисти срещу корупцията” е учредено на 6 април 2004 г. от 25 журналисти от 18 водещи медии. В Управителния съвет на организацията са включени журналисти и юристи. Клубът има 10 регионални структури – във Видин, Кърджали, Враца, Пловдив, Стара Загора, Варна, Монтана, Бургас, Карлово и В.Търново, и наброява повече от 160 членове.

 

Нашата непосредствената цел е да обединим усилията на държавните институции и журналистите в работата по противодействие на корупцията. Основната ни задача е чрез влиянието на медиите да провокираме обществена нетърпимост към различните форми на корупционни практики и да активизираме отношението на гражданите, които да се идентифицират като важен фактор за промяна на корупционния климат в страната. Ние считаме, че прозрачността в работата на институциите е от първостепенно значение за превенция на корупцията. Нашата позиция е, че само обединението на усилията на институции, медии и гражданско общество може да доведе до реални резултати в борбата с феномена.

 

Сдружението има подписани споразумения за сътрудничество с:

 

Асоциация прозрачност без граници

 

Министерството на вътрешните работи

 

Асоциацията на прокурорите в България

 

Нотариалната камара

 

Съюза на съдиите в България

 

Прокуратурата на Република България

 

В рамките на първия проект, реализиран от клуба – „Обществена нетърпимост към корупцията”- 2004г. по програмата „Отворено управление” на USAID “Клуб – журналисти срещу корупцията” започна инициативата „Не на корупцията!” със заснемане на видеоклип и разследващи документални филми. Медийната кампания продължи и по проекта „Лице в лице срещу корупцията” на USAID.

 

С цел при парламентарни избори 2005 българското общество да получи по-ясна информация за дейността на народните избраници и с това да допринесе в следващия парламент да влязат само хора, които да работят в обществен, а не в личен или частно корпоративен интерес, клубът инициира мониторинг на работата на депутатите за мандата на 39-ото Народно събрание. Класацията за „най-работливите” и „най-мързеливите” депутати беше оповестена в края на май след обстоен анализ на тяхната дейност в парламента по време на мандата.

 

За периода от създаването си до днес „Клуб – журналисти срещу корупцията” е осъществил над 20 проекта с подкрепата на редица американски и европейски програми. Сред тях:

 

2013: „Повишаване на ефективността в работата на дирекция „Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС (АФКОС)” в МВР”. „Изработване на медийни и информационни послания и осигуряване на медийно време за тяхното разпространение”. ОП „Техническа помощ”.

 

2009-2010: „ОЛАФ – с лице към европейските граждани. Ролята на международното сътрудничество за противодействие на измамите и злоупотребите с европейски фондове.“

 

Интегрирана информационна кампания, съфинансирана от Европейската комисия (ОЛАФ) по програма Hercule ІІ-2009. Проектът се реализира от „Клуб – Журналисти срещу корупцията” в партньорство с Прокуратурата на Република България, Министерството на вътрешните работи, Чешките митници, Прокуратура на Словакия, Guardia di Finanza на Италия и ZKA на Германия.

 

2008-2009: Проект „Усвояване на опита на Комуникационната мрежа на ОЛАФ и новите европейски модели на партньорство със съдебната власт”. ОПАК и ЕСФ.

 

2008: Проект „Интегрирана медийна кампания за повишаване на информираността на българските граждани за правата и отговорностите им според новия ГПК”. Проект на „Клуб – журналисти срещу корупцията“, с финансовата подкрепа на Правителството на Република България.

 

2008: Проект „Прокуратурата с лице към обществото”. Фонд „България” на Американската агенция за международно развитие и Джърман Маршал Фонд.

 

2007: „Превенция на злоупотребата с еврофондовете чрез медиен контрол. Европейските стандарти за изграждане на механизми на взаимодействие и доверие между институциите и медиите за превенция на измамите и корупцията със средствата на ЕС и за защита на финансовите интереси на общността. Предизвикателствата пред българските институции и разследващите журналисти.” Републикански бюджет.

 

2007: Публичен и медиен мониторинг за превенция на корупционните практики в областите София, Бургас и Ст.Загора. PHARE .

 

2007 „Висшият съдебен съвет – от и за обществото“. USAID.

 

2006: „Европейските стандарти в комуникацията медии-институции. Опитът на Европа, добрите практики от България.“ МВнР – Комуникационна стратегия на РБългария за присъединяване към ЕС.

 

2006: Документални образователно-информационни филми „Съдът – поглед отвътре“. USAID.

 

2005-2006: Интегрирана медийна кампания за съдебната система „Съдът и ние“. USAID

 

2005: Информационна кампания за запознаване със законодателството и опита на Испания в противодействието на тероризма и организираната престъпност. FIIAPP – Външно министерство на Испания.

 

2005: „Публичен и медиен мониторинг върху корупционния климат в регионите Видин и Монтана”за изграждане на прозрачност и ефективни механизми за противодействие на корупцията”. PHARE.

 

2005. Разследваща медийна кампания „Лице в лице срещу корупцията”. USAID.

 

2004-2005: Разследваща медийна кампания „Не на корупцията”. USAID.

 

 

 

Клубът е отличен и с грамота на правителствената комисия за борба с корупцията за най-успешни антикорупционни практики през 2004 г.

 

Десет журналисти от клуба са обучени за преподаватели по анти-корупция. Пет от тях специализираха във Финландия по проект на „HAUS Консорциум”.

 

„Клуб – журналисти срещу корупцията” получи и наградата на Съюза на юристите, ВСС, Министерството на правосъдието, Съюза за електронни медии и СБЖ за реализирането на проекта „Съдът и ние” с финансовата подкрепа на Инициатива за укрепване на съдебната система на USAID.

 

 

 

По покана на клуба в България са гостували:

 

Ренате Шрьодер, председател на Европейската федерация на журналистите

 

Алесандро Бутиче, говорител на ОЛАФ до 2010 г., сега съветник на вицепрезидента на ЕК Антонио Таяни

 

Волфганг Хетцер, един от най-авторитетните европейски експерти по антикорупция, съветник на бившия ген. директор на ОЛАФ

 

Тиери Кретин, ръководител на дирекция  „Операции“ на ОЛАФ до 2010 г.

 

Елизабет Шпербер, ръководител на отдел „Селско стопанство“ на ОЛАФ до 2010 г., наблюдаващ делото „Сапард”

 

Фреди Дезеур, ръководител на отдел „Външен одит” в ГД „Информационно общество и медии“ на ЕК

 

Волфганг Шмитц, говорител на немската служба за митническо разследване ZKA

 

Джан Лука Берути, говорител на италианската финансова полиция Guardia di Finanza

 

Иржи Бартак, говорител на чешките митници

 

Дагмар Папцунова, прокурор от Главната прокуратура на Словакия

 

Филипо Полети, Асоциация на репортерите на Италия

 

Съдия Хавиер Гомес Бермудес, най-известният и най-охраняван магистрат в Испания, който е първи в списъка с мишените на терористичната организация ЕТА дойде в България по покана на Клуба.  Бермудес е магистратът, гледал делото за атентата на Мадридската гара “Аточа“, при който загинаха 192 души, а ранените бяха близо 2000. Хавиер Бермудес е председател на  Националния съд на Испания за дела за организирана престъпност, тероризъм и пране на пари. В България пристигна  за премиерата на филма „Испания-съдебен модел ,добри практики” и изнесе лекция за тероризма. За визитата му у нас бяха  взети безпрецедентни мерки за сигурност – магистратът беше охраняван   от барети от СОБТ през цялото време на престоя си в България.

 

 

 

За особен принос в борбата с корупцията и в комуникацията медии-институции  Клуб – ЖСК връчва сертификати за почетно членство. Сред почетните членове на Клуба са:

 

Франц-Херман Брюнер (1945 –2010) – Генерален директор на ОЛАФ до януари 2010 г.

 

Алесандро Бутиче – говорител на ОЛАФ до 2010 г., сега съветник на вицепрезидента на ЕК Антонио Таяни

 

Тиери Кретин – директор „Разследвания и операции” на ОЛАФ до 2010 г.

 

Розалинд Райт – председател на Надзорния съвет на ОЛАФ до 2010 г.

 

Н.Пр. Джон Байерли – Посланик на САЩ в България до 2008 г.

 

Н.Пр. Фернандо Ариас – посланик на Кралство Испания до 2009 г.

 

Айдан Уайт – генерален секретар на Международната федерация на журналистите до 2010 г.

 

Майкъл Фриц – директор на мисията на ААМР в България

 

Съдия Кенет Стюарт – директор на проекта „Инициатива за укрепване на съдебната система”

 

Кристофър Томпсън – ръководител на проекта за реформа на търговското право

 

 

 

„Гордея се ,че съм член на българския Клуб журналисти срещу корупцията”, пише в страницата на Алесандро Бутиче в Туитър.

 

 

 

Председателят на УС на Клуба – Ренета Николова, е автор на рубриката „Законът и ние” на БНТ, Европейски журналист на 2007 година в класацията на изданието Юръпиън войс „Европейци на годината” за личности с най-голям принос в европейския дневен ред. Избрана е  заради усилията и да постави проблемите на корупцията на вниманието на политиците. Член е на Комуникационната мрежа на ОЛАФ. Член е на Комитета за равноправие на половете на Международната федерация на журналистите.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.