Сдружение “Клуб-Журналисти срещу корупцията”

СДРУЖЕНИЕ „КЛУБ-ЖУРНАЛИСТИ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА” е неправителствена организация, сдружение в обществена полза, вписано в Регистъра на МП. Учредено е на 16 април 2004г. от 25 журналисти от национални и регионални електронни; и печатни медии и юристи.

През 2014г. организацията навърши  10 години от своето създаване ,като юбилея бе отбелязан с редица събития и инициативи. Проведоха се срещи в София и страната, дискусии за бъдещото развитие на дейността на сдружението. Подчертана бе ролята на Клуба в най-новата история на България, огромната по обем дейност за изминалия период- първите реализирани антикорупционни информациони кампании, поредицата журналистически разследвания, излъчени като репортажи по БНТ, съвместите проекти с Прокуратурата ,съда, НИП, финансирани от USAID, два проекта съвместно с ОЛАФ, финансирани съответно от ОПАК и програма Херкулес на ЕК, поредицата за испанската прокуратура и съдебна система, финансирана от фондация ФИИАПП на Външно министерство на Испания, в рамките на която бяха реализирани поредица от филми и посещения на ръководителят на специализираната прокуратура „Антимафия“ на Кралство Испания Хавиер Сарагоса и на председателя на Специализирания съд Хавиер Бермудес у нас. Проектите са реализирани с цел повишаване на информираността на гражданите, превенция на измамите и корупцията. През 2013г. Клубът подкрепи кампанията против търговията с фалшиви стоки на ВП на ЕК /сега председател на ЕП/ Антонио Таяни. Разпространени бяха 10 000 брошури за кампанията, отпечатани на бълг.език, в рамките на посещението на г-н Таяни у нас бе проведена и среща с ръководството на Клуб-ЖСК.

Председателят на Клуба Ренета Николова е дългогодишен телевизионен журналист, юрист, автор и водещ на рубриката „Законът и ние“, избрана за Европейски журналист на 2007 година в класацията на сп.„Юропиън войс“ от Групата на „Икономист“ за усилията и да постави проблемите с корупцията на вниманието на политиците. Николова е била и дългогодишен асоцииран член на Комуникационната мрежа на ОЛАФ.

За периода на своята дейност , в различни години Сдружението има подписани меморандуми за сътрудничество с МВР, ЦППКОП, Прокуратурата на РБ, Министерство на правосъдието, НОИ, Трансперанси интернешънъл и др.

Международните контакти и признание на дейността на организацията са безспорни. Сред почетните членове на Клуба са бившият посланик на САЩ Байерли, председателят на ЕП Антонио Таяни, бившият говорител на ОЛАФ Алесандро Бутиче, председателят на Европейската федерация на журналистите  Ренате Шрьодер. Сред зам.председателите на организацията са Димитър Танев-председател на Нотариалната камара на РБ,  Явор Симов-журналист БНТ, Васил Чобанов-журналист и юрист  –„Де факто легал“.

Към 2018г. Клубът продължава да развива своята дейност по реализиране на основните си цели -изграждане на атмосфера на нетърпимост към корупцията и измамите с европейските средства. За постигането им Клубът ще работи с националните и европейските институции , както и със сродни български и чужди организации. Сред амбициозните цели , които си поставя организацията е търсене на възможности за обучение на млади журналисти в материята на антикорупцията и разследващата журналистика. Тук ще работим съвместно с МФЖ и ЕФЖ. Приоритет е и разширяване на сътрудничеството с Центъра за превенция и противодействие на изпирането на пари.