Започна представянето на кандидатите за председател на ЕП

Започна представянето на кандидатите за председател на Европейския парламент. Това са Антонио Таяни (ЕНП, Италия);Елеонора Форенца (ЕОЛ/СЗЛ, Италия), Джийн Ламбърт (Зелени/ЕСА, Великобритания), Джани Питела (С&Д, Италия), Лауренциу Ребега (ЕНС, Румъния), Хелга Стeвeнс (ЕКР, Белгия). Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия) оттегли кандидатурата си преди минути.
Всеки един от кандидатите ще има възможност по три минути да представи своите виждания за бъдещето на ЕС. Представянето на кандидатите стартира от най-малката политическа група към най-голямата.
Кандидатът, който събере абсолютно мнозинство от подадените гласове, т.е. 50% плюс един глас, се обявява за председател на Парламента. При гласуването празните и невалидните бюлетини не се вземат предвид при изчисляване на необходимото мнозинство.

Ако при първото гласуване няма победител, същите или други кандидати могат да бъдат номинирани за втори тур на гласуването при същите условия. Ако се налага, може да се проведе и трети тур по същите правила.

Ако никой не събере абсолютно мнозинство от гласовете в рамките на три гласувания, двамата кандидати с най-висок брой гласове в третия тур продължават в четвърти тур, където кандидатът, който получи повече гласове, се обявява за председател на Парламента. В случай на равенство на гласовете по-възрастният кандидат се обявява за победител.