България се нуждае от реформи във ведомствата за борба с измамите и корупцията

България се нуждае от реформи във ведомствата за борба с измамите и корупцията. Това заяви генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер, който е на посещение у нас.

Директорът на ОЛАФ заяви, че силовите институции в България се нуждаят от реформи, без да посочи какви конкретно са те, но увери, че ОЛАФ ще съдейства в тази посока. Той и министърът на вътрешните работи Веселин Вучков дадоха съвместен брифинг след проведена среща в МВР.

„Кеслер препоръча много внимателно да прочетем препоръките в годишните доклади на ЕК, където основен акцент е антикорупционната политика, и особено препоръките на доклада на ЕК, който ще бъде публикуван в края на януари“, обясни вътрешният министър Веселин Вучков.

Явно на ниво антикорупция нещата не стоят както трябва – дали заради комуникация с ЕК, дали като неразбиране, очевидно трябва да говорим на един език. За последните 4 – 5 години у нас са били изградени БОРКОР, спецсъд и прокуратура, които са за противодействие на организираната престъпност и корупция. Очакваме да видим дали според ЕК това е достатъчно, или нещо трябва да променим, коментира Вучков.

„Радваме се да видим правителство, което се е ангажирало с борбата с измамите и подкрепя ОЛАФ“, каза  генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер. Той подчерта, че срещата с вътрешния министър е потвърдила ангажиментите на МВР в борбата с измамите и тяхното разследване. „Да бъдат защитени интересите на гражданите е общ интерес, важно е и за ЕС, и за България“, допълни генералният директор на ОЛАФ и посочи, че сътрудничеството в тази посока е послание за поети ангажименти в разследването, разкриването и санкционирането на случаите на измами и постигане на реални резултати.

От своя страна министър Вучков изрази категоричната си позиция, че мястото на АФКОС е  в МВР и ще остане непроменено, независимо от предстоящите законодателни промени във вътрешното ведомство. От неговите думи стана ясно, че министерството оказва сериозна експертна помощ на специализираното звено на Върховната касационна прокуратура за противодействие на измамите с европейските фондове. Министърът  изрази и своето задоволство, че новата Европейска комисия и нейният зам.-председател  Кристалина Георгиева имат ангажирано отношение спрямо борбата с измамите.

Поводът на двустранната среща е годишната професионална конференция на Европейските партньори срещу корупцията и Европейската мрежа от точки за контакт в областта на борбата с корупцията. Конференцията бе открита вчера и е организирана съвместно от МВР и ДАНС.