СГП: Министър Драгомир Стойнев незабавно да отстрани члена на БЕХ Георги Христозов Предварителната проверка разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров след сигнал на Клуб „ Журналисти срещу корупцията”

ЯВОР СИМОВ

Софийска градска прокуратура е изпратила прокурорско постановление до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев за незабавното отстраняване и отнемането на достъпа до класифицирана информация на члена на Българския енергиен холдинг Георги Христозов. След извършена предварителна проверка държавното обвинение е установило, че Христозов е осъждано и реабилитирано лице. Според Закона за защита на класифицираната информация той няма право на какъвто и да е достъп до класифицирана информация. Възниква въпроса дали сега ще бъде образувано и досъдебно производство за това че като директор на „ТЕЦ Марица Изток 2” ЕАД, Георги Христозов е боравил 7 години с документи, които са били с гриф за секретност без да има такова законово право. Предварителната проверка е образувана след сигнал на Клуб „Журанлисти срещу корупцията до главния прокурор Сотир Цацаров изпратен на 2 април 2013 година. Главния прокурор е разпоредил образуването на предварително проверка на Софийска градска прокуратура. 8 дена по късно същият сигнал беше изпратен и до енергийния министър в служебното правителство Асен Василев. И до днес обаче от МИЕТ нямаме получен отговор какви мерки са предприети във връзка с подадения сигнал. Вместо новият министър на енергетиката Драгомир Стойнев да предприеме мерки за отстраняването на Георги Христозов от поста изпълнителен директор на „ТЕЦ Марица Изток 2”, Христозов беше повишен и назначен за член на борда на директорите на БЕХ. Имаше дори предложения да бъде назначен за заместник министър на енергетиката.
Нищо чудно, че от енергийното министерство не отговарят на въпросите свързани с Георги Христозов, защото бившата пиарка на ТЕЦ-а е назначена за пиар на МИЕТ. Дали това е случайно или не ? Ще припомня, че министър Стойнев заяви пред вестник „Труд”, че Георги Христозов има достъп до класифицирана информация, без да уточнява какъв и каза, че Христозов има чисто свидетелство за съдимост. Сега възниква въпроса кой казва истината – прокуратурата или министър Стойнев. След скандалното назначение на заместник министърана на вътрешните работи Иван Иванов, премиерът Пламен Орешарски обеща, че и при най – малки съмнения за , който и да било ще уволнява. Остава да разберем дали премиерът си държи на думата или въпреки явното нарушение на закона от страна на Георги Христозов ще си затвори очите. Клуб „Журналисти срещу корупцията” попита Държавната комисия за сигурност на информацията, кой е позволил Георги Христозов да получи дори и достъп до класифицирана информация ниво „Поверително”. От отговора става ясно, че проучването е направено от служителя по сигурността в „ТЕЦ Марица Изток 2”, който е бил подчинен на Георги Христозов. С този казус бяха запознати Държавната комисия за сигурност на информацията, ДАНС, МИЕТ и президентската институция. Оказва се, че единствено прокуратурата предприе мерки за предотвратяване на нерегламентирания достъп до документи , които са държавна тайна, от страна на Георги Христозов. Дали главния прокурор ще има смелостта да продължи и по напред , като образува досъдебно производство , което да установи , кой в продължение на 7 години е опъвал чадър над Георги Христозов, като изпълнителен директор на най голямата топлоцентрала на Балканския полуостров? Защо всички образувани досъдебни прозвидство досега са прекратявани,защо и как централата е била собственик на футболен клуб Берое…Това са само част от въпросите, на които никой досега не е дал отговор.