Нравствената революция на България – еволюция на системата

Явор Симов

Хората на улицата! Те промениха България. За няколко дни всички политици абдикираха от това да бъдат представители на народа. Хората на улицата направиха нещо уникално , което ще остане в новата история на страната. Възпроизведоха импулс, който със сигурност ще резонира и в други държави. И не защото в другите държави не протестират, а защото съзнателно или не те поискаха нещо голямо. Не само смяна на статуквото или смяна на управляващата партия, а смяна на разпределителните механизми на изпълнителната власт. Смяна на посоката на управление на една държава. Импулс, който ще накара много анализатори в света да се замислят.

Гладът пред който няма по голяма движеща сила накара хората от улицата да поставят началото на нравствената революция в България. А от тук и в света. Гладът и безработицата, които докараха , арабската пролет и протестите в другите европейски държави показват , че системата на управление на обществата не работи добре. Затова импулса на протестите у нас вече се анализират и наблюдават навсякъде в чужбина. Хората на улицата дадоха пример за нетърпимост и нравствено израстване на гражданското общество, достойно да участва в разпределението на благата , които то изкарва с труда си. Показаха, че надеждата не е умряла. Показаха , че промяна трябва да има. Хората на улицата или както някои си позволиха да ги наричат тълпата или лумпените поискаха нещо ново , нещо непознато у нас и по света – директна демокрация. Нещо , което не съществува никъде като форма на управление.

Може би затова всичките политици, политолози, олигарси и анализатори се уплашиха. Може би затова продължават да мислят, че това е поредния няколко дневен протест и след това всичко по старо му. Хората от улицата не мислят така. Те вече го показаха. Затова колкото по бързо 23-годишното статукво в България започне да се променя в градивна посока, толкова по малко ще са загубите за всички нас. Няма да е лесно. Всички от статуквото ще се борят то да бъде запазено. Партиите вече нямат цветове. Те са заедно срещу хората на улицата правейки опити да го запазят. Вътрешни и външни сили ще се борят да смажат този импулс на хората от улицата. А те притежават силата на парите и властта. Срещу това, хората от улицата притежават дух и морална сила. Хората от улицата имат нова сетивност и нравствени разбирания. Трудно ще ги излъжете. Старите схеми вече не работят. Хората ги знаят. И тук обясненията нямат смисъл , защото промяната е вече факт.